Основні напрями застосування графіту. Плавлення та кипіння графіту

Графіт відноситься до мінералів, які відрізняються багатофункціональністю в практичному використанні. Графіт - це дуже м'який мінерал, який легко піддається механічній обробці, також він є однією з модифікацій вуглецю. Для цього мінералу характерні висока електропровідність і підвищена теплопровідність. Також слід зазначити такі важливі властивості графіту, як жирність і пластичність, які широко використовуються в промисловості як графітне мастило.
 
Можна сказати, що немає жодної галузі, де б він у тій чи іншій мірі не застосовувався. Необхідний графіт вогнетривкий головним чином в металургійній промисловості для виготовлення вогнетривких тиглів і для покриття поверхні ливарних форм з метою запобігання виливки від пригара формувальної землі.

Крім того, в електропромисловості – у виробництві електродів і дугових вугілля, у виробництві олівців, чорних фарб, чорного копіювального паперу, типографської фарби та китайської туші. Використовується також як мастильна речовина і в парових котлах в якості антинакипного засобу.

Але головні очікування покладені на цю корисну копалину саме через стрімке зростання попиту на електрокари. Нові технології використання графіту в виробництві акумуляторів та накопичувальних станцій можуть істотно потіснити на цьому ринку кобальт. В першу чергу це пов’язано з тим, що у довгостроковій перспективі виробники акумуляторів мають намір змінити їх конструкцію.За даними експертів, інвестиції в нові потужності літій-іонних акумуляторів продовжують зростати і до 2020 року можуть перевищити $ 12 млрд. Це матиме значний вплив на попит анодного матеріалу графіту, так як виробники акумуляторів шукають довгострокові поставки сировини.

Спектр температур, при яких можна отримати плавлення графіту, дуже різноманітний. Багато що залежить, наприклад, від кінцевих завдань даної операції. Діапазон температур визначають також і зовнішні умови, і характеристики складу конкретного мінералу, і застосування в ході термічної обробки додаткових засобів впливу на графіт. Температура плавлення, при якій можливе отримання готового для застосування графіту, варіюється від 2600 до 3800 ° С. Також практикується розрахунок за шкалою Кельвіна. В даному випадку вона досягає вже 4000 ° К, а й це значення може підвищуватися в залежності від показника тиску. Зазвичай плавлення графіту виробляється під тиском 105 - 130 Бар.

Потреба в термічній обробці обумовлюється тим, що підприємства прагнуть модифікувати експлуатаційні якості матеріалу з метою створення більш ефективних виробів. Рідше застосовуються методи доведення до кипіння мінералу, але і вони дозволяють покращувати певні властивості структури. Питання про те, яка температура плавлення і температура кипіння графіту, нерідко припускає вказівку однакового діапазону - вiд 3800 до 4200 ° С. Нижній поріг визначає стан плавлення, а верхній - кипіння матеріалу. Знову ж таки в залежності від характеристик графіту і його різновиди умови термічного впливу в плані отримання потрібного стану мінералу - кипіння або плавлення - можуть сходитися.

TОВ «ЗАВАЛЛІВСЬКИЙ ГРАФІТ» протягом десятиліть видобуває якісний графіт з руд заваллівського родовища. Продукція, пропонована заваллівським графітовим комбінатом, відповідає вимогам державних стандартів і технічних умов і експортується в багато країн Європейського союзу.