Природний графіт та його фізико-хімічні особливості

Графіт (походить від грец. γραφο – писати) належить до мінералів класу напівметалів, є найбільш стійким у земній корі. Він є кристалічним різновидом вуглецю. Досить м’який, саме тому залишає слід на папері. На відміну від алмазу графіт надзвичайно добре проводить електричний струм та тепло. Завдяки шаруватій структурі під дією температур не плавиться, а лише змінює форму. Він утворюється внаслідок метаморфізму гірських порід, які містять у складі органічні залишки, на невеликій глибині.

За фізико-хімічними властивостями графіт являє собою кристалічну тугоплавку речовину, яка є трохи жирною на дотик, має чорне або сіре забарвлення з характерним металічним блиском. Порівняно з алмазом графіт є дуже м’яким, навіть м’якшим за папір. Проте на відміну від інших неметалів він здатний проводити електричний струм. Якщо розглядати графіт під мікроскопом, то можна відразу помітити, що він складається з окремих лусочок. Всі ми неодноразово бачили це, коли писали графітовим олівцем – частина лусочок лишається на папері.

Завдяки шаруватій структурі атомної решітки атоми карбону розташовані пошарово, відстань між шарами є набагато більшою, ніж між атомами в одному шарі. Електрони, які пов’язують шари між собою, утворюють суцільну електронну хмару – ось чому графіт є провідником струму та має характерний металевий блиск.

Графіт стійкий практично до всіх розчинників (тобто він є інертним), розчинити його можна лише у разі використання розплавлених металів, які мають високу точку плавлення. У результаті такого розчинення отримують карбіди вольфраму, заліза, титану.

Залежно від структури виділяють наступні різновиди графіту:

 лускатий – володіє найбільшою цінністю, оскільки графіт має форму окремих кристалів, лусок, розмір яких становить кілька міліметрів;

 щільнокристалічний – має набагато менший розмір порівняно із лускатим і не перевищує 1 мкм;

 прихованокристалічний – має ніби дещо незавершену структуру та містить домішки.

Придбати природний графіт ви маєте можливість у компанії «Заваллівський графіт». Наше підприємство володіє понад 75-річним досвідом у цій сфері. Усі представлені товари відповідають встановленим стандартам якості. Наш графіт не містить жодних домішок та шкідливих елементів. Термін придатності є необмеженим. Було проведено багатоетапні перевірки у європейських лабораторіях, які підтвердили відмінну якість. Гарантуємо своєчасну доставку та постійний супровід наших клієнтів. Будемо раді з вами співпрацювати.