Терморозширений графіт: основні властивості і переваги

Терморозширений графіт являє собою інтеркалірованні з'єднання графіту, які зроблені методом хімічного окислення. Він належить до групи речовин під назвою «вогнестійкі», основною властивістю яких є здатність розширюватися при нагріванні. Терморозширений графіт, який також називають гнучким графітом, виготовлений з високоякісного натурального лускатого графіту. Матеріал має високу термостійкість, теплопровідність, змащувальну властивість, хімічно стабільний, може протидіяти тепловим ударам і т. д.

Кристалічний лускатий графіт є вихідним матеріалом для виготовлення терморозширеного графіту. Родовища кристалічного графіту зустрічаються по всьому світу. Графіт зазвичай знаходиться або в складі різних метаморфічних порід, або зосереджений в мулі і глині, які є результатом його ерозії.
Графіт витягується з руди шляхом дроблення і флотації. Кристалічний графіт складається з ряду паралельних площин атомів вуглецю. Оскільки ніякого ковалентного зв'язку між площинами не існує, інші молекули можуть розміщуватися між ними. Цей процес, відомий як інтеркаляція, має важливе значення для виробництва терморозширеного графіту. У промисловому процесі сірчана кислота вводиться в графіт, після чого лусочки промивають і сушать. Під час розширення графітові лусочки збільшуються в обсязі від 200 до 400 разів. Коли інтеркалірованний графіт піддається впливу тепла або полум'я, вставні молекули розкладаються для генерації газу. Площини графітного шару відокремлюються одна від одної за допомогою газу, потім графіт розширюється. Оскільки інтеркалант заблокований всередині решітки графіту, терморозширений графіт являє собою сухий, текучий матеріал з мінімальною кислотністю.

Унікальні властивості природного графіту були використані терморозширеним графітом для його застосування в різних галузях. Під час процесу розширення, графіт зберігає відмінні властивості, такі як електро- і теплопровідність і хімічну протидію. Терморозширений графіт активно використовується в якості вогнезахисної добавки в засобах пожежогасіння, в якості сировини для виробництва графітових виробів та електропровідного наповнювача, в ливарному виробництві.

Основні галузі застосування терморозширеного графіту:

1. Хімічна та нафтохімічна промисловість.
2. Енергозберігаюча галузь.
3. Високотемпературні печі.
3. Автоматизована індустрія.
4. Машинобудування.