Природний графіт: властивості і застосування

Фізичні властивості графіту

Графіт - це одна з модифікацій вугілля, яка легко піддається обробці. Він володіє високими електричними і тепловими властивостями, а також йому властива велика гнучкість. Тому, широке застосування має графітне мастило в промисловості.

З огляду на те, що кристалічна решітка має пористу структуру, графіт сам по собі є шаруватим елементом. Якщо порівнювати, наприклад, з алмазом, який також відноситься до групи вуглецевих, то графіт в 10 разів м'якше його. Доведено, що можливо зробити перетворення решітки графіту в решітки алмазу під впливом температури вище 1500 °С.

Залежно від зміни фізичних і хімічних властивостей, існують різні види графіту. Тому для конкретного продукту використовується та чи інша марка графіту. Він повинен відповідати певним технічним вимогам. Сам по собі природний графіт має вигляд дрібного порошку. Чим більший відсоток вмісту вуглецю, тим ціннішим він вважається.

Видобуток і виробництво в Україні

В Україні є одні з найбільших запасів природного графіту. Найбільше родовище графіту в Україні - Завалівське, яке знаходиться в Кіровоградській області. Там і розташовується комбінат, який виробляє різні продукти, які відповідають всім технічним умовам і державним стандартам. Продукція також йде на експорт в різні країни світу. Вироблений графіт на цьому комбінаті характеризується відмінними фізичними і хімічними властивостями, а також ідеальною структурою кристалічної решітки.

Застосування

У сталеливарній промисловості графіт використовують для виробництва вогнетривких ковшів, оскільки він має велику електричну провідність і рефрактерність.
У ливарному виробництві графіт використовується як мастило для формування.
У машинобудуванні - в якості матеріалу для обладнання (підшипники, поршневі кільця).
У медицині графіт використовується для виробництва гомеопатичного засоба для лікування шкірних захворювань, а також його додають в різні ліки.
Загалом, графіт має дуже широке застосування. Можна додати в цей список і вогнетривкі цеглини, полірувальні і шліфувальні пасти, графітові олівці, мастила, фарби. Також графіт використовується для захисту бетону, сталі, дерева, алюмінію, чавунних виробів.

Як бачите, графіт має велике застосування. Тому, якщо вам потрібна якісна продукція з графіту, термін придатності якої необмежений, звертайтеся в компанію ТОВ «Заваллівський графіт». Ми готові надати для оптових європейських клієнтів можливість підбору під індивідуальні вимоги. У нас ідеальний баланс якості та ціни.