Графіт не горить і здатний надавати жароcтійкість іншим матеріалам, тому його використовують скрізь, де ця властивість необхідна. Графіт розмелюють в порошок і з відповідними добавками створюють з нього безліч виробів, які необхідні в техніці, виробництві металів, для певних техпроцесів і в повсякденному житті.

Графіт - це природний мінерал, який має безліч унікальних властивостей: вогнетривкість, електропровідність, хімічна стійкість, низька твердість, пластичність, жирність, протипригарність, діамагнітність. Отримують графіт з графітових руд, і широко застосовують у різних галузях промисловості, таких як: металургія, машинобудування, нафтовидобувна галузь, чавунно-ливарне і сталеплавильне виробництво. Основні показники його якості визначаються вмістом вуглецю та зольності - чим вищий вміст вуглецю і нижча зольність, тим вища якість графіту.

Графіт ГЛ-1 майже ніде не застосовується в чистому вигляді, а зазвичай входить до складу складних сумішей, часто в дуже невеликих кількостях, і надає цим сумішам технічно цінних властивостей. Застосування графіту при відливі деталей підвищує їх якість, зменшує кількість браку, і попереджає утворення пригару, на видалення якого потрібні великі зусилля та витрати. Сирі ливарні стрижні і форми покриваються шаром сухого графітового порошку. Для сухих стрижнів і форм в якості протипригарного матеріалу застосовуються ливарні фарби на основі ГЛ-1. Також графіт ГЛ-1 ливарний кристалічний сріблястий використовується як компонент низькотемпературних мастил, фарб, паст, а в нафтогазовидобувній промисловості - для проведення бурових робіт.

Обробка металів тиском - гаряче і рідке штампування, лиття під тиском, гаряче пресування, гаряче протягування труб - неможлива без застосування високоефективних мастильно-охолоджуючих рідин на основі графіту ГЛ-1, призначених для створення розділового шару між оброблюваним металом і формуючою прес-формою, а також для її змащування та охолодження. Графітовмісні рідини допомагають поліпшити структуру металу, підвищити чистоту поверхні і клас точності деталей, що виготовляються, збільшити термін служби обладнання, зменшити кількість металу, що йде в облой.

Досвід промислового використання кристалічного графіту ГЛ-1 Заваллівського родовища та відгуки широкого кола його споживачів дають можливість назвати графіт одним найголовніших видів продукції заводу, який з успіхом використовується в різних виробництвах як в Україні, так і за кордоном.