Український щит. Гайворонський р-н, смт Завалля.
48° 12' 30" пн. широти, 30° 02' сх. довготи.
Кар'єр. Площа 200 га.


На лівому березі мальовничої річки Південний Буг, в кілометрі на схід від селища Завалля, у діючому відкритому кар'єрі глибиною 250 метрів ведеться видобуток графітової руди. Заваллівське родовище - гордість країни: воно є найбільшим у Європі, а практично досконалий графіт, що видобувається в ньому, високо цінується на світовому ринку. В даний час заваллівський графіт експортується в Росію, Білорусію, Казахстан, Туркменістан, Азербайджан, Японію, Америку, а також в країни Західної та Східної Європи.
 
Заваллівський графіт воістину унікальний, так як має практично ідеальну кристалічну структуру і містить мінімальну кількість домішок, склад яких дозволяє легко видалити їх з руди. Завдяки тому, що в корі вивітрювання лусочки графіту звільнені від зрощення з іншими мінералами (розкриті), ці руди (так звані м'які) ще легше збагачуються, тому представляють першочерговий об'єкт промислової розробки.
 
Родовище було відкрите ще на початку 20-х років минулого століття. Розташоване воно в густонаселеній центральній частині України. Загальна площа родовища, яке межує з Одеською та Кіровоградською областями, складає близько 50 км2. Основна частина Заваллівського родовища та виробництво графіту, яке його експлуатує, розмістилися в Гайворонському районі Кіровоградської області.
 
Розробка родовища ведеться відкритим, кар'єрним способом. Видобувається руда - каолінізіовані гнейси, в яких, окрім графіту, містяться також: силіманіт, кварц, піроксен, хлорид, біотит та гранат. Пластоподібні поклади графітовмісних гнейсів - рудні смуги, що чергуються з безрудними породами. Виділяються 5 рудних смуг, шириною від 1,0 м до 80 м. Середній вміст графіту коливається в залежності від ділянки родовища - від 6,7% до 10,1%. Заваллівський комбінат з виробництва продукції з графіту повністю забезпечений графітовими рудами родовища.
 
Розвідані і затверджені балансові запаси графіту визначаються в районі 7,6 млн.тонн, а вміст його в руді - близько 5-7 відсотків. Графіт в руді знаходиться у вигляді великих лусочок, що об'єдналися в стрічки та голки до 4-6 міліметрів, тісно зрощені як з іншими мінералами, так і між собою.
 
Пухкі і тверді руди родовища збагачуються флотацією з одержанням концентрату, який містить 86-97% графіту високої якості і має зольність не вище 10-13%. За своїми розвіданими запасами і масштабом видобутку графітової руди, родовище є одним з найбільших на території колишнього Радянського Союзу.

Сьогодні ТОВ «Заваллівський Графіт» виробляє більше 20 найменувань різних марок графіту та колоїдно-графітові препарати. Підприємство розвивається з кожним днем, обсяги виробництва постійно зростають, удосконалюється обладнання і техпроцеси, розширюється номенклатура продукції.
 
На комбінаті «Заваллівський Графіт» працюють справжні фахівці. Вони із задоволенням допоможуть Вам рекомендаціями у виборі графіту певної марки для Вашого виробництва.